Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut

Żurek z pieczoną białą kiełbasą - składniki: 

500 g wędzonego boczku
200 g ulubionej kiełbasy
3 ząbki czosnku
marchewka
3 cebule
3 liście laurowe
łyżeczka majeranku
3 surowe białe kiełbasy
olej
pół litra zakwasu na żur
150 g chrzanu
3 łyżki śmietany 18-proc.
sól
biały pieprz

Żurek z pieczoną białą kiełbasą - jak przyrządzić:

Boczek kroimy na duże kawałki wkładamy do rondla. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, obraną i pokrojona w talarki marchew, jedną pokrojoną w półplasterki cebulę, listki laurowe i majeranek. Wlewamy 2 litry wody, gotujemy. Kiełbasy nacinamy w poprzek z obydwu stron. Formę skrapiamy olejem, układamy jedną pokrojoną w piórka cebulę i pozostały pokrojony ząbek czosnku, posypujemy majerankiem. Wykładamy do formy kiełbaski, skrapiamy olejem. Pieczemy 20 minut w 180 st. Pozostałą cebulę kroimy na ćwiartki, opalamy nad płomieniem. Wkładamy do gotujących się wędlin, gotujemy 5 minut. Cebulę wyjmujemy i wyrzucamy, boczek wyjmujemy, kroimy w małą kostkę i obsmażamy na patelni. Z powrotem wkładamy do wywaru. Wlewamy zakwas, dodajmy chrzan i śmietanę, przyprawiamy, mieszamy. Żurkiem zalewamy upieczone pokrojone w plasterki białe kiełbaski rozłożone do miseczek lub kokilek.