Przygotowanie: 2 godziny
Oczekiwanie: 3 tygodnie (minimum tydzień)

Szynka wielkanocna - składniki:

ok. 60 g soli peklowej*
(proporcja: 15 g na litr wody)
1 i 1/2-2 kg surowej szynki (najlepsza jest tzw. kulka;
można kupić szynkę z tłuszczem lub bez albo ze skórą)
Przyprawy na 4 l wody:
6 liści laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
2 gałązki świeżego lubczyku
termometr kuchenny

Szynka wielkanocna - jak przyrządzić:

Zagotowujemy ok. 4 l wody (powinno jej być tyle, aby umieszczona w naczyniu szynka była całkowicie zanurzona).Wodę studzimy, mieszamy z solą peklową, dodajemy przyprawy. Szynkę umieszczamy w głębokim naczyniu, zalewamy przygotowaną zalewą. Pozostawiamy co najmniej na tydzień, a najlepiej na 3-4 tygodnie w chłodnym miejscu – jeśli nie mamy chłodnej piwnicy, możemy naczynie z szynką wstawić do lodówki. Po 3 dniach sprawdzamy smak zalewy, w której pekluje się szynka – powinna być słona. Jeżeli robi się kwaśna, to znaczy, że zaczyna się psuć, wtedy ją wylewamy i przygotowujemy świeżą.
Zapeklowaną szynkę opłukujemy z zalewy, sznurujemy mocną bawełnianą nicią tak, aby nadać jej ładny kształt. Wkładamy do wrzącej wody. Wbijamy w mięso termometr i parzymy szynkę: po tygodniu peklowania czas parzenia wynosi ok. godziny na kilogram szynki (czyli w przypadku dwukilowej 2 godziny),
po 3-4 tygodniach wystarczy 1-1,5 godziny. Pamiętajmy, że temperatura wody, w której parzy się szynka, powinna wynosić 80-82 st., nie więcej! Szynka jest gotowa, gdy termometr wbity w mięso pokaże
68-70 st. Szynka po ostudzeniu nadaje się do krojenia i jedzenia.
* Możemy również marynować szynkę, nie używając soli peklowej, w samej słonej wodzie z przyprawami. Ilość soli ustalamy w następujący sposób: wlewamy do garnka tyle wody, żeby podczas marynowania zakryła szynkę. Wkładamy do wody świeże jajko i powoli dodajemy sól. Roztwór jest odpowiednio słony (nasycony), gdy jajko wypłynie na powierzchnię. Jajko musi być absolutnie świeże, dlatego że w tych starszych jest mniej wody, za to większa komora powietrzna. Uwaga! Jeśli zobaczymy, że włożone do czystej wody jajko wypływa od razu, to znaczy, że nie jest świeże, więc nie nadaje się do sprawdzania nasycenia