1. Musztardowo-orzechowy

Przygotowanie: ok. 10 minut

2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżki oleju z orzechów laskowych
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na 30-40 minut, by smaki się połączyły. Podajemy do jagnięciny.

2. Azjatycki sos słodko-pikantny

Przygotowanie: ok. 20 minut

3-4 krążki ananasa z puszki
4 połówki brzoskwiń z puszki
duża cebula
czerwona papryka
3 łyżki sosu sojowego
łyżka ostrego sosu chilli
250 ml bulionu drobiowego
po łyżeczce mąki ziemniaczanej i przyprawy do dań chińskich
3 łyżki oleju
pieprz
Owoce kroimy w kawałki wielkości jednego kęsa. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w cienkie paski. Mieszamy warzywa w misce z sosem sojowym i sosem chilli. Ciepły bulion mieszamy z mąką ziemniaczaną, doprawiamy chińską mieszanką przypraw. Na rozgrzanym w dużej patelni oleju smażymy 2-3 minuty cebulę i paprykę, mieszając, dodajemy owoce, bulion i dusimy 2 minuty od momentu, gdy zawrzał. Podajemy gorący sos do mięsa drobiowego.

3. Meksykański 

Przygotowanie: ok. 2,5 godziny

6 łyżek oliwy
6 ząbków czosnku
250 g orzechów laskowych
duży banan
800 g jabłek
pokrojona w piórka cebula
2-3 papryczki chilli
150 g śliwek suszonych bez pestek
7 goździków
6 ziaren ziela angielskiego
po pół łyżeczki nasion kolendry, anyżu i kuminu
mały kawałek cynamonu
2 tortille
2 litry drobiowego bulionu
2 łyżki białego octu winnego (lub jabłkowego)
sól

Czosnek obsmażamy na oliwie przez 2 minut. Wyjmujemy go do miski, na tłuszczu smażymy 3 minuty orzechy, mieszając. Orzechy idą do miski z czosnkiem, na patelni smażymy przez 5 minut pokrojone jabłka i banany. Dajemy je do miski z czosnkiem i orzechami. Smażymy cebulę, dodajemy do miski. Na suchej patelni podsmażamy chilli, dodajemy je do miski. 2 minuty podsmażamy śliwki, wkładamy do miski. Podpiekamy na patelni wszystkie przyprawy. Mieszamy z resztą składników, dodajemy podpieczone i pokruszone tortille. Wlewamy litr bulionu, ugniatamy, odstawiamy na 20 minut. Wyjmujemy cynamon. Sos miksujemy. Mieszając, na małym ogniu gotujemy ok. 1,45 godz. Przyprawiamy octem i solą, podajemy do indyka.

4. Sos winno-porzeczkowy

Przygotowanie: ok. 10 minut

80 ml czerwonego wytrawnego wina
100 g czarnych porzeczek
50 g konfitur z żurawiny
miód
sól

Wino miksujemy z porzeczkami, przecieramy przez sito, mieszamy z żurawinami. Doprawiamy miodem i solą. Podajemy na zimno, do drobiu.

5. Pikany sos śliwkowy

Przygotowanie: ok. 45 minut

laska cynamonu
125 ml czarnej herbaty
papryczka chilli
10 śliwek węgierek bez pestek (mogą być mrożone)
szalotka
łyżka soku z limonki
łyżeczka ciemnego cukru
sól

Herbatę zagotowujemy z cynamonem i chilli, odstawiamy na 10 minut. Odcedzamy, dodajemy pokrojone śliwki i szalotkę. Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut, aż sos się zredukuje. Doprawiamy sokiem z limonki, cukrem i solą. Podajemy do drobiu np. z grilla.

6. Ostry sos kokosowy

Przygotowanie: ok. 25 minut

papryczka chilli
duży ząbek czosnku
kawałek świeżego imbiru (2 cm)
po pół łyżeczki mielonej kolendry i kurkumy
200 ml mleka kokosowego
250 ml bulionu
strąk czerwonej papryki
pół papryki żółtej
2 łyżki oleju sezamowego
łyżka posiekanego szczypiorku
sól

Chilli przecinamy na pół, usuwamy pestki, bardzo drobno siekamy. Czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju sezamowego, wrzucamy chilli, czosnek i imbir, smażymy ok. 15 sekund, dodajemy kurkumę
i kolendrę i smażymy chwilę, mieszając. Dodajemy paprykę, wlewamy bulion i dusimy ok. 5 minut. Wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy krótko, by papryka pozostała chrupka. Doprawiamy solą. Podajemy sos do drobiu - posypany szczypiorkiem.

7. Buraczki ze śmietaną 

Przygotowanie: ok. 1,5 godziny

500 g buraków
oliwa
100 g czerwonej cebuli
60 g żurawiny
60 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Buraki skrapiamy oliwą, pieczemy w folii aluminiowej ok. godzimy w temperaturze 180 st. Studzimy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pokrojone w kostkę cebule podsmażamy na oliwie, dodajemy buraki i żurawinę. Dusimy na wolnym ogniu ok. 40 minut, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, mieszamy. Podajemy do kaczki.