Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 2 godzin

Wołowina duszona w piwie - składniki:

1 kg łopatki lub udźca wołowego
250 g marchwi
cebula
kalarepa
2 łodygi selera naciowego
por
garść zielonego groszku
litr bulionu wołowego
500 ml ciemnego piwa
2 liście laurowe
2 ziarna gorczycy
sól, pieprz

Wołowina duszona w piwie - jak przyrządzić:

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki. Wszystkie warzywa (oprócz cebuli) myjemy, kroimy na  kawałki. Bulion gotujemy z piwem. Do wywaru wkładamy mięso. Dodajemy obraną, przekrojoną na pół cebulę, liście laurowe i ziarna gorczycy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu godzinę. Wrzucamy do garnka pokrojone warzywa. Mieszamy i dusimy 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Podajemy na gorąco, np. z kaszą.