Przygotowanie: ok. 20 minut

Sos chrzanowy - składniki:

50 g masła
50 g mąki
600 ml mleka (3,2-proc. tłuszczu)
duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól. świeżo zmielony biały pieprz
świeżo starty nieduży korzeń chrzanu

Sos chrzanowy na ciepło - jak zrobić:

W rondlu na małym ogniu roztapiamy masło, uważając by się nie zrumieniło. Wsypujemy mąkę i podgrzewamy, mieszając, aż powstanie jasna zasmażka (ok. 2 minut). Zdejmujemy rondel z ognia i cienkim strumieniem (mieszając, by nie powstały grudki) wlewamy zimne mleko. Na małym ogniu podgrzewamy beszamel ok. 10 minut, stale mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Doprawiamy sos gałką, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy chrzan. Polewamy gorącym sosem ciepłą pieczeń wołową, pociętą na plastry. Pozostały sos podajemy na ciepło, w osobnym naczyniu obok.