Na 8-10 porcji
Przygotowanie i oczekiwanie: 2,5 godziny

Babka kokosowa - składniki:

345 ml mleka kokosowego
450 g mąki pszennej lub orkiszowej
3 łyżki wiórków kokosowych
plus do dekoracji
8 g suchych drożdży instant
75 g cukru trzcinowego
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
105 ml oleju
tarta bułka do formy
Dekoracja:
lukier

Babka kokosowa - jak przygotować:

Mleko kokosowe lekko podgrzewamy w rondelku. Do misy miksera wlewamy mleko oraz wszystkie składniki poza olejem i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Do ciasta dodajemy olej i ponownie krótko wyrabiamy. Foremkę do babki smarujemy delikatnie olejem, wysypujemy tartą bułką i przekładamy ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st., wstawiamy babkę i pieczemy 20-25 minut. Kiedy babka będzie złota, delikatnie wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia, następnie polewamy lukrem i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

RADY

Jeśli u was w domu wszyscy jakimś cudem lubią rodzynki, to możecie je śmiało dorzucić do ciasta – zwłaszcza namoczone w rumie.

Jeśli lubicie orzechowe aromaty, możecie wiórki podprażyć i dodać zarówno do ciasta, jak i na wierzch. Wtedy babka będzie miała ciepły, kokosowo-orzechowy aromat.

Ciasto możecie też polać gorzką czekoladą, a czekoladę oprószyć wiórkami kokosowymi.