Pasztet fasolowy - składniki


Na 10 porcji • Przygotowanie: 120 minut

200 g suchej fasoli namoczonej przez noc
90 g suchej kaszy jaglanej
sól
2 cebule
olej
po 3 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, owoce jałowca
goździk
40 ml oleju
2–3 łyżki sosu sojowego
po łyżeczce majeranku i pieprzu ziołowego
tarta bułka do formy

Pasztet fasolowy - przygotowanie

W garnku zagotowujemy wodę. Fasolę odsączamy, wkładamy do garnka i gotujemy, aż będzie miękka (ok. 60 minut). W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

W czajniku zagotowujemy wodę. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku, przekładamy do rondla, zalewamy 250 ml wrzątku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem 10 minut. Garnek zdejmujemy z kuchenki, aby kasza doszła pod przykryciem.

Cebulę kroimy w półtalarki, na dnie patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździk. Smażymy do momentu, aż cebula się zezłoci (8-10 minut), i sprawdzamy, czy fasola zmiękła.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Ugotowaną kaszę wkładamy do dużej miski, z cebuli usuwamy przyprawy i dodajemy do kaszy razem z olejem, sosem sojowym, majerankiem, pieprzem ziołowym oraz solą.

Fasolę odcedzamy, dorzucamy do miski i wszystko blendujemy na gładką masę. Wkładamy do foremki posmarowanej olejem i wysypanej tartą bułką, pieczemy 35-45 minut, aż pasztet będzie mocno złoty.

Gotowy pasztet kroimy po całkowitym wystudzeniu. Podajemy z ogórkiem i chrzanem.

RADY

Jeśli się wam spieszy, możecie suchą fasolę zalać wrzątkiem, poczekać pół godziny i gotować zgodnie z przepisem.

Jeżeli bardzo się wam spieszy, wykorzystajcie fasolę z puszki – 200 g suchej fasoli to po ugotowaniu mniej więcej tyle, co 2 puszki białej fasoli. Wiedziałam, że kiedyś mi się przyda matematyka!

Pasztet możecie mieszać blenderem ręcznym, kielichowym albo w maszynce do mielenia. Jeśli używacie blendera ręcznego, pomagajcie sobie silikonową szpatułką, czyli trochę blendujecie, trochę mieszacie, trochę blendujecie i znowu trochę mieszacie – dzięki temu pasztet jest gotowy w kilka minut i sprzęt się
nie przegrzewa :)