Cytrynowy mus z twarogu - składniki

Dla 4 osób • Przygotowanie: 20 minut

4 pomarańcze
łyżeczka oleju
2 białka 
szczypta soli
200 g tłustego twarogu
3 łyżki śmietany 22-proc.
2 łyżki cukru
cynamon

Pomarańcze obieramy (sprawdźcie obok, jak wykorzystać skórki), dzielimy na cząstki i dokładnie obieramy z białych błonek.

Blachę wykładamy folią aluminiową, delikatnie natłuszczamy olejem. Układamy cząstki pomarańczowe (możemy cienko posmarować je miodem), wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 5 minut (najlepiej z włączoną funkcją grill). Studzimy.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Twaróg, śmietanę i cukier mieszamy i lekko ubijamy, żeby krem był puszysty. Dodajemy ubitą pianę, posypujemy cynamonem i delikatnie mieszamy.

Musem napełniamy salaterki, dekorujemy pomarańczami.

Gotuj, nie marnuj!

Skórki z cytryn i pomarańczy (owoce muszą pochodzić z uprawy ekologicznej) to świetna przyprawa.Trzeba je posiekać i zamrozić w małych porcja lub ususzyć (8-12 godzin w 45 st.), zmiksować i dodawać, np. do ciast dla aromatu.