Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut

Ptysie z twarogiem i rozmarynem - składniki

200 ml tłustego mleka
łyżeczka igiełek rozmarynu (sprawdźcie w ramce poniżej
przepisu, jak wykorzystać pozostały rozmaryn z pęczka)
100 g cukru
300 g półtłustego twarogu
sok z cytryny
Ciasto:
60 g masła
20 g cukru
150 g mąki
szczypta soli
4 żółtka

Ptysie z twarogiem i rozmarynem - przygotowanie

Na masę twarogową mleko doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy igiełki rozmarynu i cukier, mieszamy. Lekko studzimy.

Twaróg ubijamy w misce. Wlewamy mleko i sok z cytryny, cały czas ubijając. Studzimy. Masę wkładamy do schłodzonego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Co 20 minut dokładnie mieszamy, by nie zrobiła się gruda (w sumie mieszamy 4-6 razy).

Na ciasto do rondla wlewamy 250 ml wody, dodajemy kawałki masła, cukier i szczyptę soli. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i energicznie ucieramy, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia, dodajemy po kolei żółtka, mieszając. Ciastem napełniamy rękaw cukierniczy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wyciskamy ptysie o średnicy 4-5 cm.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 st. na 15-20 minut – drzwiczki lekko rozszczelniamy. Studzimy w otwartym piekarniku. Przed podaniem ptysie kroimy na pół, na spód wkładamy 1-2 łyżeczki twarogowego sorbetu.

Ptysie świetnie smakują z sosem z limonek: z 2 limonek ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Skórkę i sok wkładamy razem z 150 ml śmietany i 2 łyżeczkami miodu gotujemy w rondelku 5 minut na minimalnym ogniu, mieszając. Podajemy do ptysi po ostudzeniu.

Gotuj, nie marnuj!

Pozostałe gałązki rozmarynu możemy zamrozić – w całości. Rozmrożone mają intensywniejszy smak. Możemy przygotować z nich cukier rozmarynowy: kilka gałązek posypujemy cukrem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na kilkanaście dni. Cukier rozmarynowy świetnie pasuje do słodkich deserów, np. kremu z mascarpone, którym przekładamy bezy.