Sernik z ziołami - składniki

Dla 6 osób • Przygotowanie: 65 minut

120 g krakersów
50 g masła i do posmarowania formy
500 g chudego twarogu
200 g twarogu koziego
4 jajka
2 łyżki mąki
50 g rukoli
2 łyżki posiekanych ziół (szczypiorku, natki, oregano)
łyżka otartej skórki z cytryny
szczypta mielonego chili
szczypta gałki muszkatołowej

Sernik z ziołami - przygotowanie

Krakersy kruszymy, miksujemy z masłem (masa powinna być gęsta).

Formę do tarty (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Spód napełniamy masą krakersową, ścianki smarujemy masłem. Wstawiamy do lodówki.

Obydwa twarogi rozdrabniamy, ucierając, dodajemy po kolei jajka i mąkę.

Rukolę siekamy, wsypujemy do masy razem z posiekanymi ziołami, otartą skórką cytrynową, chili i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy, wykładamy na krakersowy spód.

Wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na 45 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki na 12 godzin.