Chałka z twarogiem - składniki

Dla 8 osób • Przygotowanie: 50 minut

30 ml tłustego mleka i do posmarowania chałki
10 g drożdży
500 g mąki
25 g cukru
łyżka soli
jajko
2 żółtka (białka przydadzą się do przepisu na mus twarogowy)
250 g chudego twarogu
sezam

Chałka z twarogiem - przygotowanie

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, ucieramy, odstawiamy na 10 minut.

W misce mieszamy mąkę z cukrem i solą. W środku formujemy dołek, wbijamy jajko, dodajemy żółtka, rozczyn i twaróg. Wyrabiamy, aż ciasto zacznie się odrywać od ścianek miski. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Ciasto wykładamy na blat, lekko wyrabiamy, odgazowując je. Dzielimy na 6-8 kulek.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kulki jedna obok drugiej. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Wierzch chałki smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 25-30 minut, aż się zezłoci. Studzimy w formie.