Z okazji tego nieoficjalnego święta warto schrupać kilka marchewek. Nie tylko dlatego, że są smaczna, ale przede wszystkim posiadaj liczne wartości odżywcze. Jedzmy je jak najczęściej na surowo, pijmy też sok lub zjedzmy... marchewkowe ciasto.

Sok z marchwi i jabłek

Świeżo wyciskany sok z marchewki smakuje najlepiejŚwieżo wyciskany sok z marchewki smakuje najlepiej shutterstock.com

Dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut

4 duże młode marchewki
2 jabłka
2 łyżeczki startego korzenia imbiru
2 łyżeczki płynnego miodu (lub syropu z agawy)

Marchewki i jabłka myjemy, odcinamy końce i usuwamy gniazda nasienne. Pokrojone warzywa i owoce oraz imbir wrzucamy do sokowirówki (lub wyciskarki). Mieszamy gotowy sok z miodem. Wypijamy od razu lub po schłodzeniu (ok. 30 minut). Doskonały na początek dnia – orzeźwia i daje energii.

Muffiny marchewkowo-kardamonowe

Muffiny kardamonowo-marchewkoweMuffiny kardamonowo-marchewkowe Marcin Urban

Na 12 sztuk
Przygotowanie: ok. 60 minut

2 starte marchewki
5 pełne strączki nasion kardamonu
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
po 100 g cukru trzcinowego, orzechów np. włoskich
skórka otarta z pomarańczy
pół łyżeczki mielonego imbiru
2 jajka
150 ml oleju słonecznikowego
Dekoracja:
150 ml mascarpone
skórka otarta z pomarańczy
1,5 łyżki soku z cytryny
60 g cukru pudru
szczypta soli

Wybieramy ekologiczne pomarańcze bez chemii, z których można zetrzeć skórkę, parzymy je. Ścieramy skórkę z obu pomarańczy na drobnej tarce (połowa będzie nam potrzebna do ciasta, połowa do dekoracji). Nasionka kardamonu wyjmujemy z osłonek i rozbijamy w moździerzu. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, skórkę z jednej pomarańczy, orzechy, imbir, szczyptę soli i kardamon. Mieszamy, w kopczyku suchych składników robimy dołek. W drugiej misce mieszamy jajka z olejem, wlewamy je do miski z mąką i dodajemy marchewkę.
Mieszamy, by połączyć składniki, niezbyt dokładnie: grudki mają pozostać. Formę na 12 muffinek (lub 12 pojedynczych foremek) smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi wkładami do babeczek. Łyżką nakładamy ciasto, wypełniając foremki do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy babeczki z pieca, studzimy.
Na dekorację serek mascarpone, skórkę pomarańczową, sok z cytryny i cukier miksujemy na puszystą masę. Krem nakładamy na wystudzone muffiny, ozdabiamy skórką z pomarańczy. Mascarpone można zastąpić innym kremowym, tłustym serkiem śmietankowym.