Dla 6 osób
Oczekiwanie: 3 godziny
Przygotowanie: 100 minut

Pieczona szynka w czerwonym winie ze śliwkami - składniki:

1 kg szynki bez skóry i kości
sól
grubo mielony pieprz
łyżeczka majeranku
ząbek czosnku
oliwa
300 g suszonych śliwek
2 łyżki klarowanego masła
100 ml czerwonego wina

Wielkanocna pieczona szynka w czerwonym winie ze śliwkami - jak przyrządzić:

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, równomiernie nacieramy pastą z soli, pieprzu, majeranku, rozgniecionego czosnku i odrobiny oliwy. Pozostawiamy na 3 godziny w chłodnym miejscu. W tym czasie krótko obgotowujemy śliwki, jeśli są bardzo twarde. Jeżeli są miękkie, tylko usuwamy z nich pestki. Mięso wyjmujemy z lodówki i rumienimy z każdej strony na sklarowanym maśle. Zdejmujemy z ognia, nacinamy wzdłuż na całej długości, ale nie głęboko. W powstałą kieszeń wtykamy połowę śliwek i spinamy mięso wykałaczkami ponad nadzieniem. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. (z termoobiegiem). Szynkę układamy w brytfannie, podlewamy tłuszczem ze smażenia, dodajemy kilka łyżek gorącej wody. Przykrywamy, wkładamy na 90 minut do piekarnika. Przez pierwszych 45 minut nie zdejmujemy pokrywki, potem pieczemy już w otwartej brytfannie i od czasu do czasu polewamy mięso wytworzonym sosem. Na 15 minut przed końcem pieczenia wrzucamy do brytfanny resztę śliwek i wlewamy wino. Pieczeń wyjmujemy i kroimy, podajemy ze śliwkami z brytfanny. Sos przecedzamy, redukujemy przez chwilę, gotując bez pokrywki na mocnym ogniu. Można go zagęścić, dodając (już po zredukowaniu) kawałek zimnego masła.