Dla 6-8 osób
Oczekiwanie: jeden dzień
Przygotowanie: 4 godziny

Wolno pieczony boczek z zielonym sosem - składniki:

Pieczeń:
2 kg surowego boczku z kośćmi i skórą
łyżeczka soli
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki oliwy
sok z cytryny
4 duże ziemniaki
Sos:
garść liści natki
garść liści bazylii
2 rozgniecione ząbki czosnku
jajko ugotowane na twardo, garść pokruszonego miękiszu białego pieczywa
łyżka białego octu winnego
80 ml oliwy
szczypta soli

Wolno pieczony boczek z zielonym sosem - jak przyrządzić:

Dzień przed pieczeniem nacinamy skórę na boczku w centymetrową kratkę. Pozostałe składniki (oprócz ziemniaków) mieszamy, powstałą marynatą smarujemy boczek z każdej strony (trochę marynaty odkładamy do pieczenia). Przykrywamy przezroczystą folią kuchenną i wkładamy na dobę do lodówki.
Ziemniaki obieramy układamy w brytfannie, a na nich kładziemy boczek – skórą do góry. Skrapiamy pozostałą marynatą, na dno brytfanny wlewamy pół szklanki wody. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 3 godziny w 150 st.. Usuwamy folię, zwiększamy temperaturę do 180 st. i pieczemy jeszcze 40 minut, aż skórka się ładnie przyrumieni. Wyjmujemy boczek z piekarnika, przekładamy na deskę do krojenia i pozwalamy mu odpocząć przez pół godziny. Ziemniaki wyjmujemy z brytfanny i rozgniatamy na purée, mieszając z sosem, który powstał podczas pieczenia.
Robimy zielony sos, miksując natkę z bazylią i czosnkiem. Gdy powstanie pasta, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy jeszcze 2 minuty. Usuwamy kości z boczku, kroimy go na porcje. Podajemy z purée oraz sosem bazyliowo-pietruszkowym.