Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut

Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami - składniki:

12 arkuszy papieru ryżowego
200 g siekanej wieprzowiny
150 g siekanego mięsa krewetek
2 cm świeżego imbiru drobno posiekanego
1/2 szklanki pędów bambusa pokrojonego w drobne słupki
8 średnich namoczonych i pokrojonych w drobne paski grzybów mun
2 pęczki szczypioru od dymki posiekanego
3 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
100 g kiełków soi
1 łyżka mączki ziemniaczanej
2 jajka roztrzepane
olej do smażenia
ocet ryżowy czerwony

Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami - jak przyrządzić:

Na 3 łyżkach oleju obsmażamy imbir, mięso krewetek i wieprzowinę. Dodajemy do tego grzyby, dymkę, kiełki, bambusa, sos sojowy, sól i rozmąconą wodą mączkę ziemniaczaną. Chwilę dusimy.
Nakładamy niewielką ilość farszu na lekko namoczony papier ryżowy i zakładając brzegi, zwijamy roladki. Powstałe sajgonki obtaczamy w rozmąconym jajku i smażymy na głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Podajemy z czerwonym octem do maczania.