Przygotowanie: ok. 20 minut

Hummus z groszku z tofu i miętą - składniki:

400 g świeżego zielonego groszku (może być mrożony)
kostka tofu naturalnego (180 g)
posiekane liście z 5 gałązek świeżej mięty
szczypta gałki muszkatołowej
zmiażdżony ząbek czosnku
po szczypcie: soli i pieprzu

Hummus z groszku z tofu i miętą - jak przyrządzić:

Umyty, odcedzony groszek wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy, zostawiamy trochę wody z gotowania. Dodajemy do groszku pokruszone tofu, miętę, czosnek, gałkę, pieprz i odrobinę soli. Całość miksujemy na gładką masę, dolewając wody, w której gotował się groszek, by hummus nie był zbyt gęsty. Podajemy jako dip do młodych, pokrojonych na kawałki warzyw albo ze świeżym pieczywem.