Dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut

Sałatka z roszponki i cukinii z truskawkami i serem feta - składniki:

młoda cukinia
po garści jędrnych drobnych truskawek i sałaty roszponki
150 g sera feta
kilka gałązek świeżego tymianku
Winegret:
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki musztardy
 łyżeczka miodu
sól, pieprz

Sałatka z roszponki i cukinii z truskawkami i serem feta - jak przyrządzić:

Cukinię myjemy, odcinamy stwardniałe końce. Nożem szczelinowym (jak do sera) tniemy ją na bardzo cieniutkie paski. Oprószamy solą, odstawiamy. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Roszponkę myjemy, osuszamy, odrywamy korzonki i rwiemy na kawałki. Tymianek grubo siekamy. Na winegret mieszamy w małym słoiku wszystkie składniki, potrząsając nim przez chwilę (albo roztrzepując je w miseczce). Rozkruszamy ser feta. Na talerzach układamy wstążki cukinii, roszponkę, truskawki i zioła. Posypujemy pokruszonym serem. Podajemy z podpieczonymi na patelni grzankami z chleba i sosem winegret w osobnej miseczce.