Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut

Wiosenne sałaty z chrupiącym tofu - składniki:

400 g różnych sałat (np. lodowej, rzymskiej, dębowej, strzępiastej, roszponki, rukoli)
Winegret:
4 łyżki oliwy
sok z cytryny
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
ząbek czosnku
Tofu:
180 g sera tofu
łyżka oliwy do smażenia
sól, pieprz

Wiosenne sałaty z chrupiącym tofu - jak przyrządzić:

Sałaty myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Układamy na półmisku.
Na sos winegret: wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze lub ubijamy w miseczce widelcem. Polewamy sosem sałaty, mieszamy. Ucieramy czosnek z szczyptą soli. Tofu kruszymy i mieszamy z czosnkiem i oliwą. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni, posypujemy sałatę chrupiącym, przyrumienionym tofu. Podajemy z pieczywem.