Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut

Klasyczna sałatka Cezar z grzankami - składniki:

Grzanki:
pół bagietki
3 ząbki czosnku
60 ml oliwy
Sos Cezar:
6 filetów anchois
3 ząbki czosnku
15 ml musztardy Dijon
żółtko
pieprz, sól
sok z całej cytryny
175 ml oliwy
Sałatka:
2 sałaty rzymskie
125 g świeżo pociętego w płatki parmezanu

Klasyczna sałatka Cezar z grzankami - jak zrobić:

Na grzanki bagietkę kroimy w kromki, a potem w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy obrane całe ząbki czosnku i pokrojoną bagietkę. Mieszając, podsmażamy kostki bułki na złoty kolor, ok. 3 minuty. Przesypujemy grzanki na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu. Wyjmujemy czosnek.
Na sos filety anchois wkładamy do miski, rozcieramy widelcem, dodajemy posiekany czosnek, musztardę, pieprz i sok z cytryny.Ucierając dodajemy oliwę.
Sałatę myjemy i osuszamy, przekładamy do miski. Polewamy sosem sałatę, na wierzch sypiemy płatki parmezanu i grzanki.