Dla 6-8 osób
Przygotowanie: ok. 2 godzin plus noc na macerowanie

Królik w sosie musztardowym - składniki:

królik podzielony na porcje
sól
grubo mielony pieprz
120 g surowego (niewędzonego) boczku pokrojonego w cienkie paseczki
MARYNATA:
200 g śmietanki 36-proc.
70 g musztardy francuskiej
po łyżce pokrojonych listków: świeżego tymianku i szałwii
łyżka pokruszonych nasion brązowej lub żółtej gorczycy
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
2 małe listki laurowe

Królik w sosie musztardowym - jak zrobić:

Kawałki królika nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do miski, dodajemy boczek i pozostałe składniki. Bardzo dokładnie mieszamy (najlepiej rękami). Przykrywamy miskę folią kuchenną
i wstawiamy na noc do lodówki. Układamy mięso na blasze, czekamy, aż dojdzie do temperatury pokojowej. Obkładamy królika marynatą i pieczemy ok. 50 minut w temp. 200 st., odwracając raz w połowie pieczenia. Co jakiś czas smarujemy mięso tworzącym się sosem. Aby królik ładnie się przyrumienił, na 2-3 ostatnie minuty włączamy opcję grillowania.