Dla 4-8 osób
Przygotowanie: ok. 1,5 godziny

Przepiórki z jałowcem i winogronami - składniki:

1 kg winogron bez pestek
75 ml dżinu
8 przepiórek
8 pasków słoniny do owinięcia drobiu
24 rozgniecione jagody jałowca
125 ml słodkiego białego wina (np. muscat)
sok z połowy cytryny
8 kromek białego pieczywa
100 g masła
sól, pieprz

Przepiórki z jałowcem i winogronami - jak przyrządzić:

Winogrona moczymy w dżinie ok. 60 minut (dżin zachowujemy). Każdą przepiórkę faszerujemy trzema ziarnami jałowca, 3-4 winogronami, dodajemy mały kawałek masła. Kilka winogron odkładamy do dekoracji. Doprawiamy przepiórki solą i pieprzem, owijamy paskami słoniny i obwiązujemy grubą białą nitką.
Na patelni roztapiamy masło, rumienimy przepiórki na złoto i przenosimy do brytfanny. Wylewamy na patelnię wino i sok z cytryny, zdrapujemy wszystko, co przywarło do dna, polewamy tym przepiórki i pieczemy 15-20 minut w 150 st. Z pieczywa robimy grzanki. Przepiórki skrapiamy dżinem, podpalamy, podajemy płonące na grzankach, przybrane połówkami winogron.