Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut (24 godziny macerowania)

Kacze udka z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami - składniki:

4 udka kacze
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy
łyżeczka majeranku
Kapusta do kaczki:
400 g czerwonej kapusty
80 g wędzonego boczku
mała cebula
100 ml czerwonego wina
sok z całej cytryny
łyżeczka mąki
50 g suszonych śliwek
Jabłka do kaczki:
4 jabłka
4 łyżeczki konfitury żurawinowej
sól, pieprz, cukier

Kacze udka z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami - jak przygotować:

Oliwę mieszamy z solą, pieprzem i majerankiem, nacieramy nią udka. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnie pieczemy godzinę w temp. 170°C, skrapiając wytworzonym sosem. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę, szklimy ją na wytopionym tłuszczu. Odcedzamy kapustę, mieszamy z winem i sokiem z cytryny, dodajemy boczek z cebulką. Oprószamy mąką, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Zagotowujemy, mieszając. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, napełniamy je konfiturą, pieczemy w temp. 170 st. Gotowe udka podajemy z gorącą kapustą i ciepłymi jabłkami.