Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 40 minut

Placuszki z jajkiem, groszkiem i pomidorkami - składniki:

Ciasto:
40 g drożdży
4 łyżki oleju
600 g mąki
300 ml mleka
pieprz
sól
Nadzienie:
12 jajeczek przepiórczych
250 g ugotowanego zielonego groszku
kiść pomidorków koktajlowych
oliwa do smażenia
garść listków botwinki do przybrania
sól, pieprz

Placuszki z jajkiem, groszkiem i pomidorkami - jak przyrządzić:

Robimy zaczyn z drożdży, soli, pieprzu i 5 łyżek mleka. Odstawiamy go na 10 minut, by podrósł. Przesiewamy mąkę, podgrzewamy pozostałe mleko. Mieszamy zaczyn z mlekiem i mąką. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. W tym czasie wkładamy do osolonego wrzątku groszek, gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy. Smażymy jajka na oliwie (ok. minuty), oprószamy solą i pieprzem. Pomidorki przekrawamy na ćwiartki. Z ciasta robimy 12 placuszków wielkości dłoni. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obciążamy np. suchą fasolą, by nie wyrosły nadmiernie i pieczemy 15 minut w temp. 180 st. Podpieczone placuszki wyjmujemy, usuwamy obciążenie, kładziemy na każdym po jajku sadzonym oraz po kilka kawałków pomidorka i pieczemy jeszcze 5 minut. Gorące placuszki posypujemy groszkiem oraz resztą pomidorków, ozdabiamy listkami botwinki i podajemy na ciepło.