Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut

Przekładaniec z kalarepki i łososia - składnik: 

2 kalarepki
250 g serka kremowego
2 łyżki majonezu
10 posiekanych liści bazylii
po łyżce posiekanego koperku i soku z cytryny
4 plastry wędzonego łososia
sól, pieprz
SOS:
pęczek bazylii
2 ząbki czosnku
80 ml oliwy extra vergine
kilka wiórków skórki cytrynowej
sól

Przekładaniec z kalarepki i łososia - jak zrobić:

Składniki sosu miksujemy na gęsty, gładki sos. Kalarepki obieramy, kroimy na 12 plasterków (po 0,5 cm). Serek mieszamy z majonezem i ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Plastry łososia kroimy w paseczki i zwijamy w obwarzanki. Na talerzu układamy plaster kalarepki, na nim krem serowy, obwarzanek łososia, kolejny plaster kalarepki itd. Przekładańce z trzech takich samych warstw skrapiamy sosem bazyliowym.