Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut

Frittata z cukinią - składniki:

3 łyżki oliwy
cebula (lub 3 dymki)
ząbek czosnku
5 małych cukinii
duży dojrzały pomidor
sól
pieprz
9 jajek
łyżka posiekanych świeżych ziół (natki, tymianku lub majeranku)

Frittata z cukinią - jak przyrządzić:

Podgrzewamy oliwę na dużej patelni i podsmażamy drobno posiekane cebulę i czosnek, ok. 10 minut. Dodajemy cukinię, pokrojoną na cienkie talarki. Pomidor parzymy wrzątkiem, nacinamy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy warzywa solą, pieprzem, dodajemy zioła. Przykrywamy i dusimy, aż zmiękną. Zdejmujemy patelnię z ognia, odstawiamy do ostudzenia. Ubijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, mieszamy z warzywami. Patelnię przykrywamy i smażymy frittatę na minimalnym ogniu, aż zacznie odchodzić od brzegów patelni (ok. 15 minut). Gdy środek zaczyna się unosić, nakłuwamy go nożem (albo odsuwamy brzegi frittaty łopatką, tak by płynny środek wylewał się na zewnątrz). Kiedy omlet się zetnie, lekko zrumieniamy go pod górną grzałką w piekarniku rozgrzanym do 180 st. (ok. 5 minut), kroimy na ćwiartki i natychmiast podajemy.