Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut

Placuszki z cukinii - składniki:

2 żółtka
duża cukinia
zmiażdżony ząbek czosnku
2 łyżki mąki
olej do smażenia
sól pieprz
SOS:
ok. 100 g gęstego jogurtu
łyżka posiekanych świeżych ziół (tymianek, natka, mięta, kolendra, szczypiorek)

Placuszki z cukinii - jak zrobić:

Żółtka roztrzepujemy widelcem. Cukinię myjemy, obcinamy końce,
nie obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli pojawi się sok, odlewamy go lub usuwamy papierowym ręcznikiem. Mieszamy cukinię z żółtkami, czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu oraz mąką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnię z nieprzywierająca powłoką polewamy odrobiną oleju, na gorący nakładamy łyżką małe, grube placuszki. Podajemy gorące, osobno podajemy w miseczce jogurt z ziołami.