Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 40 minut

Omletowe babeczki z botwinką i serkiem chrzanowym - składniki:

pęczek botwinki
łyżka masła
130 g mascarpone
4 jajka
100 g twarogu
łyżka kaszy manny
łyżka grubo zmielonego pieprzu
sól
opakowanie twarożku chrzanowego do sklejenia kulek

Omletowe babeczki z botwinką i serkiem chrzanowym - jak zrobić:

Botwinkę płuczemy, osuszamy, kilka małych listków odkładamy do dekoracji. Drobno kroimy buraczki i liście. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i pokrojoną botwinę, podsmażamy ok. minuty, aż liście zmiękną, odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wkładamy mascarpone i dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając. Wrzucamy rozkruszony twaróg, kaszę i pieprz, doprawiamy solą. Na końcu dodajemy botwinkę z patelni, mieszamy. Wlewamy masę do małych, półkolistych foremek, pieczemy 20 minut w temperaturze 160 st. Połówki kulek sklejamy chrzanowym twarożkiem. Podajemy przybrane małymi listkami surowej botwinki.