Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 1,5 godziny

Karkówka z szałwią glazurowana musztardą - składniki:

1 kg karkówki bez kości
12 listków świeżej szałwii
2 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy Dijon
chilli w proszku
łyżka płynnego miodu
sok z cytryny
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz

Karkówka z szałwią glazurowana musztardą - jak zrobić:

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Nacinamy mięso wzdłuż, mniej więcej do połowy grubości, rozkładamy je jak książkę. Powstały płat obkładamy 8 posiekanymi listkami szałwii, solimy i pieprzymy. Składamy mięso, tak by wyglądało jak przed rozkrojeniem. Obwiązujemy bawełnianą nicią. Do brytfanny wlewamy oliwę i 2 łyżki wody. Pieczeń smarujemy z każdej strony musztardą, oprószamy solą i chilli, układamy w brytfannie. Wrzucamy pozostałe listki szałwii. Pieczemy 45 minut. Wyjmujemy mięso na deskę do krojenia i pozostawiamy, aby chwilę odpoczęło. Do brytfanny, w której piekła się karkówka, wlewamy miód i sok z cytryny. Zagotowujemy, odcedzamy sos, gotujemy bez przykrywki, aż nieco zgęstnieje. Podajemy osobno do karkówki, posypanej natką.