Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut

Faszerowane polędwiczki z grillowanymi warzywami  - składniki:

400 g polędwiczki wieprzowej
czerwona cebula
100 g wędzonego boczku
oliwa do smażenia
200 g sera feta
pół małego pomidora
sól świeżo mielony pieprz
Dip:
100 g suszonych pomidorów w oliwie (nieosączonych)
50 g płatków migdałowych

Faszerowane polędwiczki z grillowanymi warzywami - jak przyrządzić: 

Polędwiczkę oczyszczamy z błon i przecinamy w poprzek na pół. Każdą połówkę rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca: tak, by uzyskać dwa połączone płaty. Delikatnie rozbijamy mięso, solimy i pieprzymy.
Robimy farsz: cebulę i boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy fetę i pokrojony w drobną kostkę pomidor. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą. Farsz rozsmarowujemy na mięsie, robiąc roladkę: zawijamy mięso delikatnie do góry, boki składamy do środka (tak, jakbyśmy zawinęli krokieta). Wkładamy roladki do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego (można wlać na dno parę łyżek wody) i pieczemy 10-15 minut w 180 st. 
Na dip miksujemy pomidory z migdałami na gładką masę.
Roladkami podajemy z dipem z oraz grillowanymi warzywami: plastrami cukinii, bakłażanów i ziemniaków. Przed grillowaniem posmarujemy je oliwą i lekko solimy.