Przygotowanie: ok. 30 minut plus 4 godziny studzenia

Galareta z piwa pszenicznego do schabu - składniki:

250 ml bulionu wołowego
3 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
pół cebuli
łyżka octu jabłkowego lub winnego
500 ml piwa pszenicznego
12 g (łyżka plus 2/3 łyżeczki) żelatyny
słoik korniszonów
sól, pieprz

Galareta z piwa pszenicznego do schabu - jak zrobić:

Pokruszone kawałki pieczeni kroimy, umieszczamy w szklanym naczyniu. Bulion gotujemy 5-10 min z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pokrojoną w piórka cebulą. Przecedzamy, wlewamy ocet i połowę piwa. Zagotowujemy, odstawiamy. Żelatynę rozpuszczamy, dodajemy do bulionu. Ostudzonym bulionem ostrożnie zalewamy mięso z pokrojonymi w plasterki korniszonami, wstawiamy na 4 godz. do lodówki. Podajemy z żytnim pieczywem.