Przygotowanie: ok. 40 minut

Bawarski sos do wieprzowiny - składniki: 

250 ml bulionu wołowego
500 ml jasnego piwa
starte na grubej tarce marchewka, pietruszka, pół małego selera
2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny (lub ocet winny)
sól, pieprz

Bawarski sos do wieprzowiny - jak przyrządzić:

Do rondla o grubym dnie wlewamy bulion i piwo, dodajemy warzywa i przecier. Gotujemy na małym ogniu około godziny, tak aby nadmiar płynu odparował i powstał gęsty sos. Przecedzamy sos przez sito, dodajemy rozmieszaną w małej ilości zimnej wody mąkę ziemniaczaną. Zagotowujemy sos raz jeszcze, mieszając. Gdy zgęstnieje, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny (lub octem winnym), solą i grubo zmielonym pieprzem. Pieczeń wieprzową kroimy w plastry, wkładamy do sosu i jeszcze raz szybko zagotowujemy. Kotlety z karkówki i bitki możemy już na talerzu polać gorącym sosem.