Dla 4-8 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut

Jajka zapiekane z pomidorami i szpinakiem - składniki:

200 g świeżego szpinaku
3 łyżki oliwy extra virgin
3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
8 jajek
200 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki (lub kiść pomidorków koktajlowych)
150 g sera feta pokrojonego w kostkę
sól, pieprz
8 kromek wiejskiego chleba (lub pieczywa tostowego)
SOS:
250 g gęstego jogurtu naturalnego
po 2 łyżki startego parmezanu i oliwy extra virgine

Jajka zapiekane z pomidorami i szpinakiem - jak przyrządzić:

Szpinak myjemy, oczyszczamy, odwirowujemy (w wirówce do sałaty). Garść drobnych liści odkładamy do dekoracji. Na rozgrzanej oliwie smażymy czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy około minuty, by zmiękł. Odstawiamy do ostudzenia, nadmiar soku usuwamy papierowym ręcznikiem. Sadzone jajka smażymy na rozgrzanej oliwie ok. 5 minut. Oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy do przestudzenia. Do żaroodpornych naczyń wkładamy równe porcje uduszonego z czosnkiem szpinaku, na każdej kładziemy sadzone jajko.
Na sos mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory wrzucamy na patelnię i podsmażamy ok. minuty, by zmiękły. Usuwamy nadmiar soku. Układamy pomidory na jajkach, dookoła nakładamy sos. Wstawiamy naczynia do piekarnika i zapiekamy w temp. 190 st. ok. 5 minut. W tym czasie podpiekamy w tosterze tosty. Podajemy zapiekane jajka przybrane resztą surowych pomidorów i listkami szpinaku oraz osobno ciepłe tosty.