Dla 1-2 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut

Bruschetta z tofucznicą - składniki:

kostka naturalnego tofu (180 g)
olej do smażenia
pół łyżeczki czarnej soli himalajskiej (opcjonalnie)
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżki posiekanych ziół (koperku, natki, kolendry, szczypiorku)
garść pomidorków koktajlowych w 2 kolorach
Bruschetta:
2 kawałki chleba (lub 2 tosty)
ząbek czosnku
oliwa extra virgine
sól, pieprz

Bruschetta z tofu i pomidorkami - jak przygotować:

Rozgrzewamy olej na patelni. Tofu odcedzamy, rozkruszamy w miseczce na kawałki. Wysypujemy tofu na rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 3 min. Gdy się zezłoci, doprawiamy czarną solą i pieprzem. Dolewamy jena czwartą szklanki przegotowanej wody. Dusimy około minuty pod przykryciem, odparowujemy nadmiar płynu i dodajemy zieleninę. Mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilę, dodając pokrojone w ćwiartki pomidorki (kilka odkładamy do dekoracji). Na bruschetty, podpiekamy chleb w tosterze lub na patelni. Ścieramy na bruschettach ząbek czosnku. Nakładamy tofucznicę na chleb, podajemy z pomidorkami przekrojonymi na połówki, skropionymi oliwą i oprószonymi solą i pieprzem.