Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Duszona pierś kurczaka z porami - składniki:

4 piersi kurczaka 
400 g pieczarek 
2 małe pory pokrojone w krążki
3 łyżki masła
3-4 łyżeczki świeżego lub 2 łyżeczki suszonego estragonu
110 ml wytrawnego białego wina
110 ml i śmietanki kremówki
sól
pieprz

Duszona pierś kurczaka z porami - jak przygotować:

Kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki, nacieramy solą i pieprzem. Pieczarki czyścimy, jeśli jest tak potrzeba, zdejmujemy skórkę z kapeluszy, grzyby kroimy na plasterki. Pory czyścimy, kroimy w krążki. W rondlu rozgrzewamy masło, podsmażamy mięso, pieczarki, pory. Dodajemy estragon. Dusimy ok. 10 minut na średnim ogniu, potem wlewamy wino i śmietankę. Zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Odkrywamy i gotujemy, aż pieczarki i pory będą zupełnie miękkie, a sos zgęstnieje (kolejne 2 minuty). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.