Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Zupa ze świeżego szpinaku z rokpolem - składniki:

500 g liści szpinaku
2 łyżki oliwy
cebula
3 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
litr bulionu warzywnego 
2 łyżki serka mascarpone
100 g rokpola
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Zupa ze świeżego szpinaku z rokpolem - jak przygotować:

Szpinak myjemy, odsączamy, odcinamy ogonki, liście siekamy. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak, krótko dusimy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusimy 2-3 minuty, zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut. Zdejmujemy z kuchenki, lekko studzimy, miksujemy blenderem. Dodajemy mascarpone i połowę pokruszonego rokpola. Jeszcze raz miksujemy. Przyprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze i podajemy przybraną resztą rokpola i małymi listkami szpinaku.