Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 3 i 1/2 godziny

Rosół wołowy z kluskami z manny - składniki:

2 cebule
4-5 marchewek
pietruszka
3 łodygi selera naciowego
800 g wołowiny z kością
kilka gałązek natki plus do posypania zupy
kawałek białej kapusty
10 ziarenek pieprzu
4 goździki
sól
pomidory z puszki lub w sezonie świeże (opcjonalnie)
Kluski z manny:
200 g kaszy manny
250 ml mleka
3-4 jajka
50 g masła
200 g mąki
sól
łyżka oleju

Rosół wołowy z kluskami z manny - jak zrobić:

Cebule obieramy, jedną opiekamy nad gazem, aż się przypali, lub kroimy w plastry i podpiekamy na suchej patelni. Resztę warzyw obieramy i kroimy. Mięso zalewamy 2-2 i 1/2 litra wody, zagotowujemy, łyżką cedzakową usuwamy z powierzchni zbierającą się pianę i szumy. Dodajemy pokrojone warzywa, natkę, kapustę, przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 3 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy pomidora bez skóry i pestek, solimy do smaku. Zupę przecedzamy, gotowane marchewki zachowujemy.
Na kluski kaszę mannę zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy, odstawiamy na 30 minut. Starannie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z żółtkami, łączymy z kaszą i pianą z białek, powoli dosypując mąkę wymieszaną ze szczyptą soli. W garnku zagotowujemy wodę z solą, dodajemy łyżkę oleju. Nabieramy bokiem łyżki spore kawałki ciasta, wrzucamy je do wrzątku i gotujemy dwie minuty od momentu, gdy wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na półmisek. Podajemy osobno do zupy polane masłem lub w rosole z dodatkiem marchewki i natki.