Dla 6 osób
Przygotowanie: 70 minut
800 g batatów (2-3 średniej wielkości)

Zupa z batatów, kurczaka i orzeszków ziemnych - składniki: 

duża marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru o długości 3 cm
duży filet z piersi kurczaka
olej
2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta zmielonych goździków
pomidor, a poza sezonem 2 pomidory z puszki (opcjonalnie)
70 g orzeszków ziemnych
3 łyżki masła orzechowego
sól, pieprz
świeża kolendra

Zupa z batatów, kurczaka i orzeszków ziemnych - jak przygotować:

Bataty obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Czosnek i imbir siekamy. Filet kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju, szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, imbir oraz przyprawy: kolendrę, cynamon i goździki. Mieszamy i smażymy 2 minuty. Dodajemy pokrojone bataty i marchewkę, mieszając, smażymy 5-7 minut. Wlewamy do garnka 1 i 1/2-2 litry wody, gotujemy 20 minut. Dorzucamy obranego, pokrojonego pomidora bez pestek i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy 40 g orzeszków (resztę siekamy) i miksujemy zupę na krem. Wrzucamy kawałki kurczaka i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy 3 łyżki masła orzechowego, które po kilkukrotnym zamieszaniu powinno się połączyć z całością. Dekorujemy orzeszkami i kolendrą.