Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut

Minestrone z dodatkiem bazyliowego pesto - składniki:

cebula
oliwa
2 łyżki masła
ząbek czosnku
3 marchewki
łodyga selera naciowego
2 ziemniaki
kawałek dyni
po 100 g mrożonego zielonego groszku i fasolki
pomidor
sól
garść drobnego makaronu
5 łyżek pesto
3 łyżki świeżo startego parmezanu
pieprz

Minestrone z dodatkiem bazyliowego pesto - jak przygotować:

Cebule obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, masło i rumienimy cebulę oraz nieobrany czosnek, uważając, żeby się nie przypalił. Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, seler naciowy kroimy na plasterki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dynię obieramy i kroimy w kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy marchewkę oraz seler i dusimy 5 minut. Wlewamy do garnka litr wrzącej wody, dodajemy groszek, fasolkę, pokrojone ziemniaki, dynie i sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Przyprawiamy solą, a czosnek usuwamy. Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Do wrzącej zupy wrzucamy makaron i gdy jest miękki (5-8 minut), zdejmujemy zupę z ognia. Na talerzach dodajemy pesto do smaku oraz parmezan.