Dla 4 osób
Przygotowanie i gotowanie: 4 godziny

Zapiekanka makaronowa z ogonem wołowym duszonym w winie - składniki: 

duża cebula
4 ząbki czosnku
30 g masła plus do natłuszczenia formy
900 g ogonów wołowych pokrojonych na kawałki
2 gałązki świeżego tymianku
liść laurowy
sól
pieprz
750 ml czerwonego wytrawnego wina (butelka)
280 g drobnego makaronu, np. kolanka
Sos beszamelowy:
60 g masła
30 g mąki
350 ml pełnotłustego mleka
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
100 g tartego sera, np. gruyère
150 ml śmietanki 30-proc.

Zapiekanka makaronowa z ogonem wołowym duszonym w winie - jak przygotować:

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W dużym garnku o grubym dnie roztapiamy masło. Dodajemy mięso i podsmażamy je po 5 minut z każdej strony, aż będzie rumiane. Dodajemy cebulę, czosnek, tymianek i liść laurowy, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy wino, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż wołowina będzie mięciutka – ok. 3 godzin. Mięso oddzielamy od kości i jeśli trzeba, kroimy na mniejsze kawałki. Wołowinę wrzucamy z powrotem do garnka i gotujemy jeszcze 15 minut, aby sos stał się lśniący i gęsty. Zdejmujemy z ognia.
W tym czasie zagotowujemy wodę z solą na makaron i gotujemy go al dente według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ponownie odsączamy. Odstawiamy.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st.
Na sos beszamelowy w średniej wielkości rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aż znikną grudki. Dolewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając. Dodajemy gałkę muszkatołową, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 6-8 minut, cały czas mieszając. Kiedy sos stanie się gęsty, dodajemy ok. 50 g startego sera, śmietankę i mieszamy, aż ser się roztopi. Natłuszczamy masłem naczynie żaroodporne o wymiarach 30 na 22 cm lub cztery mniejsze naczynia do zapiekania. Na spód wykładamy połowę ogonów, następnie połowę makaronu i polewamy połową sosu beszamelowego. Wykładamy resztę mięsa, makaronu i sosu, a wierzch posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy, aż danie będzie rumiane – ok. 20 minut – i od razu podajemy, np. z dodatkiem sałaty.