Wątróbki drobiowe z karmelizowaną cebulą, pieczonym jabłkiem i burakiem

Anna Gaik
15.03.2019 07:18
A A A
Wątróbki drobiowe z karmelizowaną cebulą, pieczonym jabłkiem i burakiem

Wątróbki drobiowe z karmelizowaną cebulą, pieczonym jabłkiem i burakiem (Katarzyna Bartoszewska-Poneta, Tomasz Poneta)

Wątróbki drobiowe z karmelizowaną cebulą, pieczonym jabłkiem i burakiem to efektowne danie z podrobów w nowej wersji.

Dla 4 osób
Moczenie wątróbki: 8 godzin (opcjonalnie)
Przygotowanie: 60 minut

Wątróbki drobiowe z karmelizowaną cebulą, pieczonym jabłkiem i burakiem - składniki:

300 g wątróbki drobiowej
2 buraki
4 czerwone cebule
biała cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól, pieprz
2 łyżki octu balsamicznego
łyżka czerwonego octu winnego
łyżka cukru trzcinowego
150 g wędzonego boczku w plasterkach
2 jabłka
majeranek
sok z 1/2 cytryny
gałązki świeżego tymianku

Wątróbki drobiowe z karmelizowaną cebulą, pieczonym jabłkiem i burakiem - jak przyrządzić:

Wątróbkę oczyszczamy z błonek, dzielimy na kawałki podobnej wielkości, płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy mlekiem i odstawiamy na całą noc (lub na minimum 2 godziny) w chłodne miejsce – przygotowana w ten sposób wątróbka jest delikatniejsza w smaku, bardziej soczysta i kremowa.
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 40 minut w 180 st.
W tym czasie cebule obieramy, kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej, masło i wrzucamy cebulę. Dusimy na minimalnym ogniu ok. 20 minut, aż się zeszkli, często mieszając. Po tym czasie dodajemy sól, pieprz i smażymy jeszcze 10-15 minut. Gdy cebula się przyrumieni, dolewamy do niej ocet balsamiczny, winny i gotujemy, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodajemy cukier i smażymy jeszcze kilka minut.
Wątróbkę odsączamy z mleka, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, każdy kawałek zawijamy w plasterek boczku i spinamy wykałaczką.
Jabłka kroimy w grube plastry (ok. 2 cm grubości), usuwamy gniazda nasienne, owoce skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy szczyptą soli i majerankiem. Buraki wyjmujemy z piekarnika i trzymamy w cieple. Wątróbki i jabłka układamy na blasze posmarowanej olejem i pieczemy 15-20 minut w 180 st.
Plasterki jabłka układamy na plasterkach buraka, a na nich karmelizowaną cebulę i kawałeczek wątróbki. Dekorujemy świeżym tymiankiem.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: