Na formę do tarty o średnicy 20 cm
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 15 minut

Tarta z owocami - składniki:

Kruche ciasto:
100 g mąki owsianej bezglutenowej
50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
125 g zimnej ricotty
100 g zimnego niesolonego masła
szczypta soli
łyżka cukru kokosowego (opcjonalnie
– ja nie dodaję)
ziarenko tonki roztarte w moździerzu
(albo 1-2 laski wanilii)
masło, ghee lub olej kokosowy
do natłuszczenia formy
Nadzienie:
200 g śmietany 18-proc.
3 jajka (zerówki, wolny wybieg)
20 g cukru kokosowego (opcjonalnie
- ja nie dodaję, ponieważ lubię
kwaskowaty smak porzeczek)
400 g czarnej porzeczki (może być
mrożona, nie trzeba wcześniej jej
rozmrażać) albo innych owoców

Tarta bez glutenu z owocami - jak przyrządzić:

Przygotowujemy ciasto: z dwóch rodzajów mąki, ricotty, masła i przypraw wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym. Formujemy z ciasta kulę i przekładamy je na talerz lub do miski. Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. (góra-dół bez termoobiegu). Formę do tarty natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym. Schłodzone ciasto układamy na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszczamy je i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm.
Przekładamy ciasto do formy. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem śmietanowo-jajeczny. Jajka, śmietanę i ewentualnie cukier ubijamy na gładki krem. Gdy ciasto się podpiecze, wyjmujemy je z piekarnika, wykładamy na nie porzeczki i zalewamy owoce kremem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na środkowym poziomie ok. 35 minut. Gotową tartę odstawiamy do ostygnięcia.