Kisz z batatami i serem idiazabal

Szymon Kubicki
14.03.2019 08:00
A A A
Kisz z batatami i serem idiazabal

Kisz z batatami i serem idiazabal (Małgorzata Napiórkowska-Kubicka)

Kisz (quiche) z batatami i serem idiazabal z owczego mleka to przepyszna wytrawna tarta pełna warzyw, które zapiekają się pod pierzynką z owczego sera.

Baskijski idiazabal znakomicie sprawdza się w zapiekankach, ale w razie potrzeby łatwo zastąpić go innym twardym, długo dojrzewającym serem. Dobrze sprawdzi się choćby gruyère, provolone, pecorino lub parmezan. W ten sam sposób możemy przyrządzić kisze z dynią, ziemniakami, marchewką, burakami, jarmużem, pasternakiem i innymi warzywami.

Na formę do tarty o średnicy 20 cm
Przygotowanie: ok. 60 minut
Oczekiwanie: 15 minut

Kisz z batatami i serem Idiazabal - składniki: 

Przyprawy do ciasta:
łyżeczka czarnego pieprzu roztartego w moździerzu
łyżeczka owoców fenkułu (kopru
włoskiego)
łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
kopiasta łyżeczka mielonego imbiru
Kruche ciasto:
100 g mąki owsianej bezglutenowej
50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
100 g zimnego masła
125 g zimnej ricotty
masło, ghee albo olej kokosowy
do natłuszczenia formy
Nadzienie:
batat (ok. 400 g)
3 jajka (zerówki, wolny wybieg)
200 g śmietany 18-proc.
2 duże szczypty pieprzu
łyżeczka nasion białej gorczycy
2-3 łyżki listków tymianku
ok. 80 g sera idiazabal (albo innego)
łyżeczka ziół prowansalskich
Do dekoracji:
kilka listków bazylii
łyżeczka czerwonego pieprzu roztartego w palcach

Kisz z batatami i serem idiazabal - jak przyrządzić:

W moździerzu rozcieramy przyprawy do ciasta (pieprz, fenkuł, kolendra, sól).
Z dwóch rodzajów mąki, ricotty, masła i przypraw zagniatamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym.
Obieraczką do warzyw obieramy batat ze skórki i kroimy go w cienkie plasterki.
Formujemy z ciasta kulę i przekładamy je na talerz lub do miski. Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. (góra-dół bez termoobiegu). Natłuszczamy formę do tarty.
Schłodzone ciasto układamy na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszczamy i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Przekładamy ciasto do formy. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem śmietanowo-jajeczny. Śmietanę i jajka oraz pieprz i rozgniecioną w moździerzu gorczycę ubijamy, aż składniki się dokładnie połączą. Idiazabal jest wystarczająco słony, dlatego moim zdaniem do masy nie trzeba dodawać soli. Ścieramy ser na tarce, dodajemy zioła prowansalskie i mieszamy.
Gdy spód tarty się podpiecze, wyjmujemy go z piekarnika. Układamy na nim ciasno plasterki batatów. Każdą warstwę posypujemy listkami tymianku. Całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i posypujemy startym serem.
Wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut, żeby tarta odpoczęła.
Posypujemy czerwonym pieprzem i listkami bazylii.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: