Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut

Krupnik z grzankami - składniki:

3 ziemniaki
2 marchewki
biała część pora
2 łyżki masła
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
100 g musztardy sarepskiej
4 łyżki śmietany 18-proc.
sól, pieprz
50 g kaszy perłowej
4 kromki czerstwego pszennego chleba
oliwa
drobny, posiekany szczypiorek

Krupnik z grzankami - jak zrobić:

Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę, marchewki obieramy, kroimy w półplasterki, por kroimy na cienkie półplasterki. Warzywa podsmażamy w dużym rondlu na maśle. Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Chochlę zupy mieszamy z musztardą, śmietaną, szczyptą soli i pieprzu. Dolewamy do reszty zupy, mieszamy. Wsypujemy kaszę, mieszamy, gotujemy 15-20 minut.
W tym czasie chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą. Wysypujemy na blaszkę, pieczemy 10 minut w 200 st. Zupę posypujemy grzankami i szczypiorkiem.