Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut

Zielony wegański makaron - składniki:

1/2 brokuła
1–2 ząbki czosnku
2-3 liście włoskiej kapusty, na przykład te zniszczone z dołu
1/2 pęczka pietruszki
200 g ulubionego makaronu, tutaj orecchiette
oliwa
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
spora szczypta soli i pieprzu
Do podania:
ulubione orzechy, czarny pieprz

Zielony wegański makaron - jak przyrządzić:

W dużym garnku gotujemy osoloną wodę, w misce szykujemy bardzo zimną wodę,
najlepiej z kilkoma kostkami lodu.
Brokuła dzielimy, czosnek kroimy w plasterki, kapustę i pietruszkę siekamy.
Do wrzącej wody wrzucamy brokuła, gotujemy minutę, wyjmujemy widelcem i przerzucamy do lodowatej wody. Do tej samej wody wsypujemy makaron i gotujemy al dente.
Na dnie dużej patelni lekko rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek oraz skórkę otartą z cytryny, płatki drożdży (opcjonalnie)i smażymy 30-60 sekund, aż zacznie się lekko rumienić. Wtedy dodajemy posiekaną kapustę, pietruszkę, sól oraz pieprz i smażymy mniej więcej 3 minuty, aż warzywa zmiękną.
Makaron odcedzamy i wrzucamy do patelni, mieszamy, warto dodać łyżkę wody z gotowania makaronu i tak podsmażamy 1-2 minuty. Brokuła wyjmujemy z zimnej wody, możemy podzielić go na małe kawałki i wrzucamy na patelnię. Kilka ostatnich sekund podgrzewania i możemy podawać posypane ulubionymi orzeszkami i czarnym pieprzem.