Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut

Oczekiwanie: 60 minut

Wegański wiosenny twarożek - składniki:

kostka tofu (180 g)
3-4 łyżki wody z ogórków
kwaszonych
3-4 łyżki mleka roślinnego
niesłodzonego
2-3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka chrzanu, opcjonalnie
1/2 ząbka czosnku, opcjonalnie
sól i czarny pieprz
5 rzodkiewek
1/2 cebuli
garść posiekanego szczypiorku

Wegański wiosenny twarożek - jak zrobić:

Wszystkie składniki poza rzodkiewką, cebulą i szczypiorkiem wkładamy do naczynia blendera i miksujemy. Próbujemy – twarożek ma być wyraźnie słony i mocno kwaśny – ten kwaśny smak zniknie, gdy twarożek postoi dłuższą chwilę w lodówce.
Rzodkiewkę, cebulę i szczypiorek siekamy. Wszystko dodajemy do doprawionego twarożku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę, by smaki się przegryzły.
Rada: do zrobienia twarożku można użyć też tofu wędzonego – ma wtedy wspaniały aromat jak wędzony twaróg.