Blok czekoladowy

Dla 15 osób; keksówka (7 na 10 na 24 cm)
Przygotowanie: 20 minut
Chłodzenie: 12 godzin

Blok czekoladowy składniki:

250 g masła
225 g cukru drobnego
125 ml mleka
30 g kakao
szczypta soli
400 g mleka w proszku
110 g herbatników typu Petit Beurre
20 g bakalii

Blok czekoladowy - jak zrobić:

Masło rozpuszczamy w rondelku i ściągamy część piany. Nie musimy zupełnie klarować tłuszczu. Do ciepłego masła dodajemy cukier i lekko podgrzewając całość, dokładnie mieszamy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Zdejmujemy z ognia i po krótkim przestudzeniu (5-10 minut) powoli wlewamy mleko, dosypujemy kakao i sól. Bardzo dokładnie mieszamy rózgą, aż pozbędziemy się grudek, a całość będzie gładka. Do dużej miski wsypujemy mleko w proszku i powoli wlewamy ciepłe, ale nie gorące mleko z kakao. Za pomocą szpatułki dokładnie rozcieramy całość. Nie robimy tego zbyt długo, żeby masa nie zaczęła się rozwarstwiać. Następnie wkruszamy herbatniki i dorzucamy grubo pokrojone bakalie. Dłońmi wgniatamy dodatki do masy.
Keksówkę wykładamy folią aluminiową lub spożywczą i porcjami przekładamy masę do foremki. Za każdym razem dociskamy dokładnie, by pozbyć się pustych przestrzeni. Przykrywamy wierzch bloku dodatkową porcją folii i wkładamy, najlepiej na całą noc, do lodówki.
Blok kroimy ostrym nożem na plastry o grubości mniej więcej 1 cm i podajemy. Przechowujemy w lodówce do tygodnia.
Rady:
• Do przygotowania klasycznego bloku czekoladowego używamy mleka w proszku, a nie granulowanego. Tylko popularne od lat mleko w niebieskim woreczku się nadaje.
• Cukier drobny możemy zamienić na zwykły albo na cukier puder. Ten ostatni szybciej się rozpuści w ciepłym maśle.
• Oprócz herbatników i bakalii albo zamiast nich możemy użyć suchych wafli, pełnoziarnistych herbatników, herbatników kakaowych, różnego rodzaju orzechów i sucharków. Ważne, żeby dodać do masy coś chrupiącego, by całość nie była tylko słodkim ulepkiem.
• Do bloku najczęściej, oprócz resztek herbatników, jakie mam pod ręką, wykorzystuję mieszanki bakalii typu mieszanka studencka – to praktyczne, bo zawiera najrozmaitsze składniki. A jeśli coś z nich zostaje, to wrzucam do śniadaniówki syna lub podrzucam mężowi do porannego musli.
• Do przygotowania bloku nie musimy zupełnie klarować masła, ale ściągnięcie choć części piany sprawi, że po schłodzeniu baton nie będzie miał śladów rozwarstwionego tłuszczu.
• Dodany do masła cukier powinien się całkowicie rozpuścić, inaczej jego kryształki będą mocno wyczuwalne w deserze.

Batony karobowe fit 

Dla 9 osób
Przygotowanie: 20 minut
Chłodzenie: 60 minut

Batony karobowe fit - składniki:

50 g daktyli
50 g nerkowców
50 g wiórków kokosowych
100 g fasoli czerwonej z puszki
10 g kakao
15 g karobu
szczypta soli
40 g niesłodzonych płatków kukurydzianych

Batony karobowe fit - jak zrobić:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aż zmiękną. W tym czasie do malaksera wrzucamy nerkowce i wiórki kokosowe i miksujemy, aż całość będzie w miarę gładka. Dodajemy fasolę, dobrze odsączone daktyle, kakao, karob i sól. Miksujemy, aż masa będzie jednolita.
Do całości wgniatamy płatki, formujemy zgrabny prostokąt o wymiarach mniej więcej 25 na 8 cm, owijamy go dokładnie folią spożywczą i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na minimum 60 minut i kroimy na mniejsze batony. Przechowujemy w lodówce do pięć dni.
Rady: 
• Batony można przygotować również z fasoli wcześniej namoczonej i ugotowanej, z tą z puszki jest po prostu szybciej. Można również wykorzystać inny rodzaj fasoli albo ciecierzycę.
• Daktyle można zastąpić gotową pastą z daktyli, to również przyspiesza nieco czas przygotowania.
• Jeśli bardziej zależy nam na czekoladowym smaku kakao niż na karmelowym posmaku karobu, możemy dowolnie zmieniać ich proporcje.
• Dorzucenie dodatkowej porcji ulubionych orzechów czy bakalii zwiększy co prawda wartość kaloryczną deseru, ale z pewnością sprawi, że będzie on jeszcze smaczniejszy.