Przepisy na proste domowe kluski: leniwe, kopytka, zacierki, lane

Magazyn Kuchnia
09.03.2019 10:13
A A A
Przygotowanie leniwych pierogów zajmuje 20 minut

Przygotowanie leniwych pierogów zajmuje 20 minut (shutterstock.com)

Przygotowanie domowych klusek, które możecie podać jako samodzielne danie, dodać do zupy lub wykorzystać jako dodatek do obiadu, zajmuje naprawdę mało czasu. Wystarczy 15-30 minut!

LENIWE PIEROGI

250 g tłustego twarogu
125 g mąki
jajko
sól
Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy go z większością mąki (zostawiamy łyżkę, by potem posypać stolnicę), jajkiem oraz solą. Z ciasta toczymy wałeczki o grubości palca, lekko je spłaszczamy i kroimy ukośnie. Leniwe wrzucamy do dużej ilości wrzątku i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.

KOPYTKA

1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
250-300 g mąki pszennej
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa, dodajemy obie mąki, wbijamy jajka, solimy i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lub blat posypujemy mąką, z ciasta toczymy wałeczki o grubości palca, lekko je spłaszczamy i kroimy ukośnie. Kluski wrzucamy do dużej ilości osolonego wrzątku i gotujemy, aż wypłyną na wierzch.

LANE KLUSKI

2 jajka
sól
szczypta cukru
3-4 łyżki przesianej mąki
Jajka rozkłócamy z łyżką przegotowanej wody, solą i szczyptą cukru. Stopniowo dosypujemy mąkę, starannie i długo wyrabiając ciasto drewnianą łyżką. Cienkim strumieniem wlewamy do gotującego się mleka, rosołu lub innej zupy. Ostrożnie mieszając, zagotowujemy i natychmiast podajemy.

ZACIERKI

250 g mąki
sól
Do miski przesiewamy mąkę, dolewamy 120 ml wody (1/2 szklanki), zagniatamy twarde ciasto. Zostawiamy, żeby odpoczęło. Następnie skrobiemy maleńkie kuleczki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotujemy w zupie lub w osolonym wrzątku.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: