Rilettes ze śledzi - pyszne smarowidło do chleba

Magazyn Kuchnia
06.03.2019 07:34
A A A
Rilettes ze śledzi - pyszne smarowidło do chleba

Rilettes ze śledzi - pyszne smarowidło do chleba (Anna Dobrowolańska)

Zamiast tradycyjnych śledzi w oleju przygotujcie w poście rilettes ze śledzi - pyszne smarowidło do chleba.

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Rillettes ze śledzi - składniki:

duża marchewka
10 g marynowanego imbiru (w supermarketach jest na półkach ze składnikami do sushi)
mały pęczek koperku posiekany
sok z 1/2 cytryny
łyżka białego octu winnego
sól
biały pieprz
500 g filetów śledziowych
100 g masła
2 liście laurowe

 Rillettes ze śledzi - jak przygotować:

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Imbir odsączamy i siekamy. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Marchew, imbir i koperek mieszamy z sokiem cytrynowym, octem i przyprawiamy do smaku.
Filety śledziowe układamy w brytfance, przykrywamy kawałkami masła, dodajemy liście laurowe i pieczemy 30 minut, aż ryby będą miękkie. Po ostudzeniu zdejmujemy z filetów skórę i rozdrabniamy mięso widelcem na małe kawałki. Masło, które zostało w brytfannie, cedzimy, łączymy ze śledziami i startą marchewką; można dodatkowo doprawić do smaku. Podajemy na żytnim chlebie.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: