Na 4 porcje
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 1,5 godziny

Arabskie pączki - składniki:

210 mleka
szczypta szafranu
jajko
25 g drożdży (1/4 kostki)
szczypta kardamonu
80 g cukry
250 g mąki
2 g soli
litr oleju do smażenia
4 łyżki syropu z daktyli
4 łyżki posiekanych pistacji
szczypta suszonych płatków róż (opcjonalnie)

Pączki arabskie luqaimet - jak przygotować:

Do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy szafran, jajko, drożdże i kardamon, dokładnie mieszamy. W misce łączymy cukier, mąkę i sól. Dolewamy do sypkich składników mleko z drożdżami i wyrabiamy ciasto 5 minut. Odstawiamy  na 90 minut, by ciasto sfermentowało. 
W garnku rozgrzewamy olej. Na gorący olej (ale nie bardzo gorący, bo pączki szybko się przypieką, a w środku będą surowe) kładziemy łyżką małe porcje ciasta i smażymy, aż pączki urosną  i staną się rumiane. 
Po usmażeniu odsączamy pączki na ręczniku papierowym.
Podajemy polane syropem daktylowym wymieszanym z odrobiną wody i posypane pistacjami oraz płatkami róży (opcjonalnie).