Na 1 litr wywaru
Przygotowanie: 3 godziny

Wywar rybny - składniki:

650-700 g świeżych ryb (mogą być głowy, ogony, kręgosłupy, płetwy, tuszki)
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
pietruszka
cebula
kawałek selera korzeniowego
2-3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
sól, pieprz

Jak przygotować wywar rybny:

Pozostałości rybne po filetowaniu dokładnie czyścimy i myjemy. Tak przygotowane wkładamy do garnka (oprócz skrzeli i oczu, bo nadadzą wywarowi gorzkawy smak i sprawią, że bulion zmętnieje), zalewamy 1,5-2 litrami zimnej wody. Dodajemy obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa, cebulę wcześniej opalamy. Gotujemy z uchyloną przykrywką na minimalnym ogniu 2-2,5 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy pieprz i na końcu sól. Gotowy bulion przecedzamy dwukrotnie przez gazę.